Rekrutacja:

 
5
LINK do rekrutacji
 
6
LINK do rekrutacji
 

 

Kontakt

Europejskie Centrum
Edukacyjno-Szkoleniowe "Vademecum”

ul. Poznańska 1, 48-300 Nysa

tel. 77 409 04 59

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

Formularz kontaktowy >

Social Media

f  i  yt

Kursy zawodowe

 

  1. Dietetyka i zdrowe żywienie
  2. Podstawy żywienia osób chorych
  3. Podstawy żywienia osób w starszym wieku

 

 

Dietetyka i zdrowe żywienie

Forma kursu: Kurs otwarty/zamknięty

Termin kursu otwartego: w trakcie naboru

Termin kursu zamkniętego: do uzgodnienia

Forma kursu: stacjonarna/online

Miejsce kursu: ECES Vademecum, Nysa, ul. Poznańska 1

Realizacja zajęć: w systemie weekendowym w godz. 9.00-17.00

 

Wykładowca:     

  • 1. wieloletni wykładowca uczelni z zakresu promocji zdrowia. Głównym obszarem jej zainteresowań są aspekty sposobu odżywiania się i jego wpływu na zdrowie. Z wykształcenia Technolog żywności i nauczyciel dyplomowany. Od 27 lat specjalizuje się w zakresie gastronomii oraz wpływu żywności na organizm ludzki od wyprodukowania, przetworzenia po spożycie,
  • 2. biotechnolog, specjalistka od składników żywienia i wszelkich przemian zachodzących w organizmie ludzkim. Praktyk, technolog produkcji żywności
    z doświadczeniem farmaceutycznym. Opracowuje receptury suplementów diety.

 

Adresaci kursu:
Kurs adresowany jest do osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką. Kurs dedykowany jest osobom, które interesuje racjonalne żywienie i diety bądź są pasjonatami jedzenia, a przy tym chcą poszerzyć swoje kwalifikacje.

 

Program kursu:

  1. Skład pożywienia i jego znaczenie.
  2. Składniki pokarmowe - rodzaje podział.
  3. Niedobory pokarmowe.
  4. Zależność prawidłowego funkcjonowania organizmu od składu pożywienia.
  5. Cukrowce -definicja, budowa chemiczna i podział.
  6. Rola błonnika.
  7. Skutki nadmiaru i niedoboru cukrowców w pożywieniu.
  8. Tłuszcze – i ich rola w organizmie.
  9. Szczególna rola NNKT w profilaktyce chorób.
  10. Charakterystyka produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stanowiących główne źródła tłuszczów.
  11. Skutki nadmiaru i niedoboru tłuszczu w żywieniu.
  12. Zmiany zachodzące w tłuszczach podczas procesów technologicznych.
  13. Białka - i ich rola w żywieniu.
  14. Podział białek, aminokwasy endo i egzogenne.
  15. Uzupełnienie wartości biologicznej białek niepełnowartościowych.
  16. Skutki nadmiaru i niedoboru białka w pożywieniu.
  17. Charakterystyka produktów żywnościowych stanowiących główne źródła białka pełnowartościowego i niepełnowartościowego.
  18. Składniki mineralne – ich rola w żywieniu.
  19. Podział składników mineralnych.
  20. Czynniki utrudniające przyswajanie składników mineralnych przez organizm ludzki.
  21. Objawy niedoboru składników mineralnych.
  22. Możliwość wzbogacania produktów spożywczych w niektóre składniki mineralne.
  23. Witaminy ich rola w żywieniu.
  24. Podział witamin.
  25. Witaminy jako czynniki regulujące procesy życiowe człowieka.
  26. Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie.
  27. Rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach .
  28. Zaburzenia powstające w organizmie na skutek niedoboru i nadmiaru witamin.
  29. Możliwość syntezy niektórych witamin w organizmie ludzkim.
  30. Występowanie witamin w produktach spożywczych.
  31. Witaminizowane produkty spożywcze.
  32. Enzymy-znaczenie w przemianach biochemicznych zachodzących w organizmie.
  33. Najważniejsze hormony i ich rola w procesach życiowych.
  34. Procesy trawienia, czynniki wpływające na prawidłowy przebieg trawienia.
  35. Określenie wartości energetycznej pożywienia.
  36. Skład chemiczny pożywienia a wartość energetyczna.
  37. Wartość energetyczna potraw i całodziennego wyżywienia.
  38. Cel stosowania norm żywienia i wyżywienia.
  39. Fizjologiczne normy żywienia podstawą do żywienia ludzi chorych.
  40. Rodzaje norm żywieniowych.
  41. Normy energetyczne, współczynniki energetyczne.
  42. Normy składników odżywczych dla różnych grup ludności i kryteria ich różnicowania.
  43. Stosunek białka roślinnego do zwierzęcego w żywieniu człowieka.
  44. Zasady planowania i oceniania jadłospisu.
  45. Charakterystyka żywienia dietetycznego pod względem doboru produktów.
  46. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw.
  47. Możliwość zmniejszenia strat w poszczególnych fazach obróbki wstępnej i termicznej produktów.
  48. Wpływ przechowywania na wartość odżywczą i dietetyczną potraw.

Łącznie 48 h

 

Cena:  850 zł

 

KARTY ZGŁOSZENIOWE:

==> szkolenie otwarte TUTAJ

==> szkolenie zamknięte TUTAJ

  

Zapisy i informacje:

Dział Kursów i Szkoleń – mgr inż. Aleksandra Rolik-Dunaj e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. tel. 77 435 12 54 w. 26 lub tel. kom. 721860739

 

 

Podstawy żywienia osób chorych

Forma kursu: Kurs otwarty/zamknięty

Termin kursu otwartego: w trakcie naboru

Termin kursu zamkniętego: do uzgodnienia

Forma kursu: stacjonarna/on-line

Miejsce kursu: ECES Vademecum, Nysa, ul. Poznańska 1

Realizacja zajęć: w systemie weekendowym w godz. 9.00-17.00

 

Wykładowca:

  • 1. wieloletni wykładowca uczelni z zakresu promocji zdrowia. Głównym obszarem jej zainteresowań są aspekty sposobu odżywiania się i jego wpływu na zdrowie.
    Z wykształcenia Technolog żywności i nauczyciel dyplomowany. Od 27 lat specjalizuje się w zakresie gastronomii oraz wpływu żywności na organizm ludzki od wyprodukowania, przetworzenia po spożycie,
  • 2. biotechnolog, specjalistka od składników żywienia i wszelkich przemian zachodzących w organizmie ludzkim. Praktyk, technolog produkcji żywności
    z doświadczeniem farmaceutycznym. Opracowuje receptury suplementów diety.

 

Adresaci kursu:
Kurs skierowany jest do wszystkich osób chcących poszerzyć zakres wiedzy dotyczący opieki nad osobami chorymi, które maja problemy żywieniowe.  Na tym kursie będzie można poznać czynniki wpływające na sposób żywienia osób chorych oraz dowiedzieć się wszystkiego na temat żywienia przy poszczególnych jednostkach chorobowych.Ten kurs dedykowany jest osobom pracującym, bądź planującym rozpoczęcie pracy w szpitalach, domach pomocy społecznej.

 

Program kursu:

  1. Co jeść, aby być zdrowym?
  2. Jak przeciwdziałać uszkodzeniom mózgu?
  3. Terapia żywnością
  4. Witaminy naturalne kontra syntetyczne
  5. Jak to co jemy wpływa na nasze zdrowie?
  6. Jak uregulować metabolizm, stabilizować hormony i jak poprawić swój nastrój?
  7. Jak jeść by życie kwitło?
  8. Jak wyeliminować z pożywienia szkodliwe czynniki?

Łącznie  8 h

 

Cena: 150 zł

 

 

KARTY ZGŁOSZENIOWE:

==> szkolenie otwarte TUTAJ

==> szkolenie zamknięte TUTAJ

 

Zapisy i informacje:

Dział Kursów i Szkoleń – mgr inż. Aleksandra Rolik-Dunaj e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. tel. 77 435 12 54 w. 26 lub tel. kom. 721860739

 

 

Podstawy żywienia osób w starszym wieku

Forma kursu: Kurs otwarty/zamknięty

Termin kursu otwartego: w trakcie naboru

Termin kursu zamkniętego: do uzgodnienia

Forma kursu: stacjonarna/on/line

Miejsce kursu: ECES Vademecum, Nysa, ul. Poznańska 1

Realizacja zajęć: w systemie weekendowym w godz. 9.00-17.00

 

Wykładowca:

  • 1. biotechnolog, specjalistka od składników żywienia i wszelkich przemian zachodzących w organizmie ludzkim. Praktyk, technolog produkcji żywności
    z doświadczeniem farmaceutycznym. Opracowuje receptury suplementów diety,
  • wieloletni wykładowca uczelni z zakresu promocji zdrowia. Głównym obszarem jej zainteresowań są aspekty sposobu odżywiania się i jego wpływu na zdrowie.
    2. Z wykształcenia Technolog żywności i nauczyciel dyplomowany. Od 27 lat specjalizuje się w zakresie gastronomii oraz wpływu żywności na organizm ludzki od wyprodukowania, przetworzenia po spożycie.

 

Adresaci kursu:

Kurs skierowany jest do wszystkich osób chcących poszerzyć zakres wiedzy dotyczący opieki nad osobami w starszym wieku, które często maja problemy żywieniowe. Dla osób, które chcą poznać czynniki wpływające na sposób żywienia oraz dowiedzieć się wszystkiego na temat prawidłowego żywienia osób w podeszłym, wieku. Ten kurs dedykowany jest osobom pracującym, bądź planującym rozpoczęcie pracy w szpitalach, domach pomocy społecznej, bądź tym, którzy opiekują się bliskimi.

 

Program kursu:

  1. Komu bić brawo – żywności czy suplementom?
  2. Plan ratunkowy dla tarczycy i nadnerczy.
  3. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem?
  4. Gdzie leży klucz do powstrzymania chorób cywilizacyjnych?
  5. Które cukry sprawią, że będziesz zdrowy?
  6. Jaki tłuszcz jeść, by nie umrzeć młodo?
  7. Współczesna nauka o żywności – zalecenia.
  8. Czerwone wino – gwarancja zdrowia czy naukowy przekręt?

Łącznie: 8 h

 

Cena: 150 zł

 

KARTY ZGŁOSZENIOWE:

==> szkolenie otwarte TUTAJ

==> szkolenie zamknięte TUTAJ

 

Zapisy i informacje:

Dział Kursów i Szkoleń – mgr inż. Aleksandra Rolik-Dunaj e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. tel. 77 435 12 54 w. 26 lub tel. kom. 721860739

 

Aktualności

Placówka Doskonalenia Nauczycieli Vademecum została wyłoniona w drodze konkursu do realizacji bezpłatnego projektu grantowego dla nauczycieli pn. „Cyfrowe VADEMECUM nauczyciela w opolskich i dolnośląskich szkołach” w ramach projektu „Lekcja:Enter.

 

Projekt ten będzie realizowany na terenie województw: opolskiego i dolnośląskiego w terminie
od 1 września 2020 do 28 lutego 2022.

 

Więcej informacji na temat projektu

 

www.lekcjaenter.vademecum.nysa.pl

 

 

Atuty ECES Vademecum

Prestiż instytucji szkoleniowej – wysoko notowana przez: jednostki samorządu terytorialnego, instytucje edukacyjne, odbiorców oferty edukacyjnej, wykładowców, partnerów  Więcej

Opinie uczestników studiów:

"Ogromny plus za możliwość zadawania pytań prowadzącemu oraz za wyczerpujące wyjaśnienia z jego strony."

Opinie uczestników kursów:

„Szkolenie przygotowane bardzo profesjonalnie. Jasny i prosty sposób przekazu oraz niezwykłe zaangażowanie prowadzącego.”

Wyróżnienia

     edukacji logo 2020 200  akredytacja KO 

                    Logo regular 2020





Wyższa Szkoła Teologiczno-Humanistyczna

Punkt konsultacyjny w Nysie

zobacz...

         
Wynajem sal
       

zobacz...

Centrum Edukacyjne
www.poznanska.nysa.pl

zobacz ...