Kurs Dietetyka i zdrowe żywienie

Kurs Dietetyka i zdrowe żywienie

Interesujesz się zdrowym odżywianiem? Chcesz związać swoją przyszłość zawodową z dietetyką? Ten kurs jest dla Ciebie!

Cena kursu: 850 zł

Data: w trakcie naboru

Miejsce: ul. Poznańska 1, 48-300 Nysa

Czas trwania kursu: 48h

Formuła kursu: stacjonarna

Kategoria: Kurs zdrowego żywienia

*Kurs odbędzie się pod warunkiem zebrania minimalnej ilości uczestników.
Z przyczyn niezależnych od organizatora termin realizacji kursu może ulec zmianie.

Dla kogo przeznaczony jest ten kurs?

Kurs adresowany jest do osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką. Kurs dedykowany jest osobom, które interesuje racjonalne żywienie i diety bądź są pasjonatami jedzenia, a przy tym chcą poszerzyć swoje umiejętności.

Jakie zagadnienia zostaną poruszone na kursie?

  1. Skład pożywienia i jego znaczenie.
  2. Składniki pokarmowe – rodzaje podział.
  3. Niedobory pokarmowe.
  4. Zależność prawidłowego funkcjonowania organizmu od składu pożywienia.
  5. Cukrowce -definicja, budowa chemiczna i podział.
  6. Rola błonnika.
  7. Skutki nadmiaru i niedoboru cukrowców w pożywieniu.
  8. Tłuszcze – i ich rola w organizmie.
  9. Szczególna rola NNKT w profilaktyce chorób.
  10. Charakterystyka produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stanowiących główne źródła tłuszczów.
  11. Skutki nadmiaru i niedoboru tłuszczu w żywieniu.
  12. Zmiany zachodzące w tłuszczach podczas procesów technologicznych.
  13. Białka – i ich rola w żywieniu.
  14. Podział białek, aminokwasy endo i egzogenne.
  15. Uzupełnienie wartości biologicznej białek niepełnowartościowych.
  16. Skutki nadmiaru i niedoboru białka w pożywieniu.
  17. Charakterystyka produktów żywnościowych stanowiących główne źródła białka pełnowartościowego i niepełnowartościowego.
  18. Składniki mineralne – ich rola w żywieniu.
  19. Podział składników mineralnych.
  20. Czynniki utrudniające przyswajanie składników mineralnych przez organizm ludzki.
  21. Objawy niedoboru składników mineralnych.
  22. Możliwość wzbogacania produktów spożywczych w niektóre składniki mineralne.
  23. Witaminy ich rola w żywieniu.
  24. Podział witamin.
  25. Witaminy jako czynniki regulujące procesy życiowe człowieka.
  26. Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie.
  27. Rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach .
  28. Zaburzenia powstające w organizmie na skutek niedoboru i nadmiaru witamin.
  29. Możliwość syntezy niektórych witamin w organizmie ludzkim.
  30. Występowanie witamin w produktach spożywczych.
  31. Witaminizowane produkty spożywcze.
  32. Enzymy-znaczenie w przemianach biochemicznych zachodzących w organizmie.
  33. Najważniejsze hormony i ich rola w procesach życiowych.
  34. Procesy trawienia, czynniki wpływające na prawidłowy przebieg trawienia.
  35. Określenie wartości energetycznej pożywienia.
  36. Skład chemiczny pożywienia a wartość energetyczna.
  37. Wartość energetyczna potraw i całodziennego wyżywienia.
  38. Cel stosowania norm żywienia i wyżywienia.
  39. Fizjologiczne normy żywienia podstawą do żywienia ludzi chorych.
  40. Rodzaje norm żywieniowych.
  41. Normy energetyczne, współczynniki energetyczne.
  42. Normy składników odżywczych dla różnych grup ludności i kryteria ich różnicowania.
  43. Stosunek białka roślinnego do zwierzęcego w żywieniu człowieka.
  44. Zasady planowania i oceniania jadłospisu.
  45. Charakterystyka żywienia dietetycznego pod względem doboru produktów.
  46. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw.
  47. Możliwość zmniejszenia strat w poszczególnych fazach obróbki wstępnej i termicznej produktów.
  48. Wpływ przechowywania na wartość odżywczą i dietetyczną potraw.

Dlaczego warto?

Na naszym kursie poszerzysz swoje umiejętności i rozwiniesz swoje pasje związane z racjonalnym żywieniem. Pomożemy Ci związać swoją przyszłość zawodową z dietetyką.

Po kursie otrzymasz:

Zaświadczenie o ukończeniu kursu wg rozporządzenia MEN tutaj

Certyfikat ukończenia kursu tutaj

O trenerze

Wieloletni wykładowca uczelni z zakresu promocji zdrowia. Głównym obszarem jej zainteresowań są aspekty sposobu odżywiania się i jego wpływu na zdrowie. Z wykształcenia Technolog żywności i nauczyciel dyplomowany. Od 27 lat specjalizuje się w zakresie gastronomii oraz wpływu żywności na organizm ludzki od wyprodukowania, przetworzenia po spożycie, biotechnolog, specjalistka od składników żywienia i wszelkich przemian zachodzących w organizmie ludzkim. Praktyk, technolog produkcji żywności  z doświadczeniem farmaceutycznym. Opracowuje receptury suplementów diety.

Formularz zgłoszeniowy:

A problem was detected in the following Form. Submitting it could result in errors. Please contact the site administrator.

Wpłata na konto: Europejskie Centrum Edukacyjno-Szkoleniowe „Vademecum” Nysa 

Nr konta: 30 1050 1490 1000 0090 6550 5456 

Wpłata tytułem: „Nazwa kursu + imię i nazwisko uczestnika”

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz serwis internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki Prywatności.